مجوز احداث ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در ایران با استفاده از منابع ماده ۱۲

دسته بندی ها: مقالات دسته بندی نشده

شورای اقتصاد در جلسه مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۰۸ درخواست وزارت نیرو مبنی‌بر صدور مجوز سرمایه‌گذاری در طرح “احداث ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی” شامل بازپرداخت سرمایه‌گذاری طرح از محل عایدات صرفه‌جویی به استناد ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور و نیز تبصره ۳ ماده ۶۱ قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی را بررسی کرده و مشروط به رعایت قوانین و مقررات به شرح ذیل تصویب کرده است:

الف) الزامات فنی طرح و انتخاب سرمایه‌گذار

۱.این طرح شامل احداث و بهره‌برداری از ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی در نقاط مستعد کشور می‌باشد.

۲. سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) موظف است در چهارچوب قانون برگزاری مناقصات از طریق برگزاری مناقصه، شرکت‌های سرمایه‌گذار مجری طرح را انتخاب نماید. برندگان هر مناقصه، شرکتی است که کمترین قیمت به‌ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی را پیشنهاد دهد.

۳. سقف قیمت هر کیلووات ساعت برق در مناقصه براساس ارزش متوسط وزنی سوخت صرفه‌جویی‌ شده، حداکثر ۶.۹ سنت دلار بوده و متاثر از تغییرات قیمت سوخت نمی‌باشد.

۴. مشخصات فنی پنل‌های خورشیدی باید مطابق با استانداردهای ملی و جهانی مورد تایید وزارت نیرو باشد.

۵. مدت بازپرداخت دولت موضوع این طرح از محل صرفه‌جویی مربوط به ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور حداکثر ۶ سال می‌باشد، که در صورت درخواست سرمایه‌گذار و ارائه ضمانت‌نامه برای سال‌های پنجم و ششم امکان دریافت کل ارزش سوخت صرفه‌جویی شده دو سال آخر، در چهار سال اول پس از بهره‌برداری از نیروگاه را خواهد داشت. ارزش سوخت صرفه‌جویی شده مطابق سازوکار اندازه‌گیری و صحه‌گذاری به صورت سه‌ماهه و متناسب با نرخ تسعیر ارز اعلامی در سامانه ETS در زمان بازپرداخت و در سقف صرفه‌جویی ایجاد شده در دوره بازپرداخت، به سرمایه‌گذار پرداخت خواهد شد.

۶. منابع لازم به‌منظور بازپرداخت به سرمایه‌گذاران در بخش مصارف تبصره ۱۴ قانون بودجه سالانه پیش‌بینی می‌شود.

۷. وزارت نیرو مکلف است طی دوره بازگشت سرمایه طرح، هر کیلووات ساعت برق تولیدی از نیروگاه خورشیدی را به نرخ بازار عمده فروشی برق (بدون احتساب جزء سوخت) از سرمایه‌گذاران خریداری نماید که این میزان طبق اعلام ساتبا از تعهدات دولت کاسته می‌شود. پس از اتمام دوره بازگشت سرمایه از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، سرمایه‌گذار مجاز است در چهارچوب ضوابط و مقررات جاری وزارت نیرو از برق خود منتفع گردد.

۸. به استناد بند “د” ماده ۳ آیین‌نامه اجرایی ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، وزارت نفت از طریق شرکت ملی نفت ایران مکلف است با درخواست سازمان برنامه و بودجه کشور، مبالغ را به صورت نفت خام به قیمت صادراتی در مبادی صادراتی تحویل و یا وجه آن را با رعایت ماده ۶ آیین‌نامه اجرایی مذکور به سرمایه‌گذار پرداخت نماید. بازپرداخت صرفا تا سقف سرمایه‌گذاری صورت گرفته و براساس قیمت برنده مناقصه مطابق جداول زیر به حساب شرکت‌های سرمایه‌گذار عامل صرفه‌جویی واریز خواهد شد.

۹. در اسناد مناقصه موضوع انتخاب شرکت حقوقی (موضوع جزء ۲ بند الف) وزارت نیرو ملزم به درج عبارت “رعایت مفاد بند الف و ب ماده ۵ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب ۱۳۹۸ الزامی است”، می‌باشد.

ب) الزامات اندازه گیری و صحه گذاری طرح

۱۰. ساتبا موظف است یک نسخه از قراردهای منعقده در اجرای این مصوبه را به سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال نماید.

۱۱. ساتبا موظف است گزارش عملکرد و پیشرفت پروژه‌ها را در مقاطع زمانی حداکثر سه ماهه به سازمان برنامه و بودجه کشور ارسال نماید.

۱۲. انتقال بازپرداخت هر سال به سال بعد به دلایل عملیاتی حداکثر تا سال ۱۴۰۱ و پس از تایید سازمان برنامه و بودجه کشور بلامانع است.

۱۳. بازپرداخت سرمایه‌گذاری در این طرح، که به منظور اصلاح الگوی مصرف حامل‌های انرژی به شرکت‌های سرمایه‌گذار از محل صرفه‌جویی در مصرف سوخت‌های فسیلی یا درآمد حاصل از اجرای طرح پرداخت می‌گردد، به عنوان عوارض بلاعوض دولت بابت جبران سرمایه‌گذاری و یا یارانه صرفه‌جویی حامل‌های انرژی محسوب گردیده و لذا مشمول پرداخت قانون مالیات بر ارزش افزوده و سایر حقوق دولتی و عوارض قانونی نبوده و ماخذ محاسبه مالیات و عوارض ماده (۱۴) قانون مالیات بر ارزش افزوده نخواهد بود.

۱۴. زمان‌بندی انجام سرمایه‌گذاری و بازپرداخت صرفه‌جویی طرح مذکور بر اساس جداول زیر خواهد بود.

۱۵. در قرارداد با سرمایه‌گذار برنده مناقصه، موضوع جمع آوری پنل‌ها (Decommissioning) در انتهای دوره بهره‌برداری (حداقل بیست سال) همراه با رعایت ملاحظات زیست‌محیطی لحاظ گردد.

۱۶. وزارت نیرو مکلف است تضامین کافی از سرمایه‌گذار به‌منظور حفظ ضریب تولید نیروگاه به مدت حداقل طول عمر مفید تاسیسات (۲۰ سال) اخذ نماید.

۱۷. رعایت شرایط و ملاحظات زیست‌محیطی در دوران پیشبرد و بهره‌برداری الزامی است.

۱۸. پس از بررسی‌های انجام‌شده و ضرورت سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و غیردولتی و نیز به‌دلیل محدودیت‌های دولت در تامین منابع مالی، باز پرداخت صرفه‌جویی با سازوکار ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور از محل تبصره ۱۴ قانون بودجه سنواتی کشور انجام شده که مفروضات ارزش سوخت صرفه‌جویی شده به شرح زیر محاسبه شده است: ترکیب سوخت نیروگاههای حرارتی کشور برابر ۸۰ درصد گاز طبیعی، ۱۲/۴ درصد گازوییل و ۷/۶ درصد نفت کوره می‌باشد.

0